Sparen of beleggen

Er zijn verschillende manieren om vermogen op te bouwen met uw geld. De veiligste manier om vermogen op te bouwen is sparen. Mocht uw bank omvallen, dan verzekert het depositogarantiestelsel uw spaargeld tegen een bedrag van € 100.000,00. Er zit echter een nadeel aan sparen. Het rendement is namelijk niet groot. Wanneer u er voor kiest om te beleggen dan kan u dat meer rendement opleveren, maar er kleven tegelijkertijd meer risico’s aan.

Vermogen opbouwen door te beleggen

Wanneer u op een goede manier weet te beleggen, dan kunt u daar een flink vermogen mee opbouwen. De waarde van beleggingen staat niet vast en brengt daarom risico’s met zich mee. Toch hoeft beleggen niet altijd risicovol te zijn. Want tegenwoordig zijn er ook beleggingsproducten op de markt gebracht die een bepaald garantiekapitaal hebben. Dit is een bedrag dat sowieso wordt uitbetaald op de einddatum.

Welke vormen van beleggen en sparen zijn er?

Kiest u voor zekerheid en wilt u veilig sparen, dan zijn er verschillende vormen mogelijk. Zo is er de gewone spaarrekening bij de bank. Daarnaast kunt u kiezen voor een spaardeposito. U zet daarmee een bepaald bedrag vast bij de bank tegen een vooraf afgesproken rente en periode. U ontvangt daarover meer rente dan op een spaarrekening. Vormen van beleggen zijn bijvoorbeeld aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Maar u kunt ook beleggen in vastgoed en grondstoffen.

Win advies in

Twijfelt u wat gunstig is in uw situatie? Ga dan langs voor een helder advies bij een onafhankelijk financieel adviseur. Deze kan u wijzen op eventuele risico’s en aandachtspunten. Verkeerde beslissingen kunnen u duizenden euro’s schade opleveren en dat kunt u hiermee voorkomen. Een onafhankelijk adviseur heeft een zorgplicht naar u als klant en kan u daarom uitstekend helpen bij het maken van de juiste beslissing.