Lijfrente

Een lijfrente kunt u zien als een levensverzekering. U betaalt eenmalig of periodiek een premie aan de verzekeringsmaatschappij. U kunt zichzelf daarmee verzekeren voor extra inkomen in de toekomst. Een lijfrente wordt dan ook veelal afgesloten als een aanvullende pensioenvoorziening. Het hoeft echter niet direct een pensioenvoorziening te zijn. Het kan natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruikt worden.

De opbouwfase en uitkeringsfase

De opbouwfase gebruikt u om een bepaald bedrag op te bouwen. Dit doet u onder andere door premie te betalen aan de verzekeringsmaatschappij. Soms kunt u ook tussentijdse stortingen doen, of een eenmalige storting doen. Mocht de verzekering de einddatum hebben bereikt, dan kunt u de lijfrente laten uitkeren. Over het algemeen gebeurt dit periodiek. Gedurende de periode dat u premie heeft betaald voor uw lijfrente, kunt u extra rendement hebben behaald dat natuurlijk erg gunstig kan zijn.

Sparen voor uw pensioen door middel van een lijfrente

Het afsluiten van een lijfrente kan ook wel worden gezien als pensioensparen. U vergaart daarmee extra vermogen of pensioen tegen fiscaal gunstige voorwaarden. U kunt gaan banksparen door middel van het storten van geld op een lijfrenterekening. Dit is ook wel een geblokkeerde of spaar- of beleggingsverzekering. Het is een ideale manier om extra inkomen te verzamelen wanneer u bijvoorbeeld ZZP’er bent en zelf moet nadenken over uw pensioen.

Hoe werkt het?

Een lijfrente wordt alleen uitgekeerd wanneer iemand in leven is. Overlijdt de verzekerde, dan worden de uitkeringen stopgezet. U kunt er wel zorg voor dragen dat de lijfrente-uitkeringen worden voortgezet richting de nabestaanden. Hiervoor gelden voorwaarden bij een verzekeraar. Om de zaken ook na u overlijden in goede banen te leiden kunt u een estate planner inschakelen. Houdt u er wel rekening mee dat lijfrente-uitkeringen belast worden. De premies voor het betalen zijn aftrekbaar, maar de uitkeringen vallen onder box 1 en daar moet belasting over betaald worden.