Hypotheekrente

Er is als gevolg van de crisis nogal wat veranderd in de hypotheekwereld. De voorwaarden om de hypotheek rente af te kunnen trekken van de belasting zijn verscherpt. De voorwaarden om een hypotheek te krijgen eveneens. Tegenwoordig geldt dat een hypotheek op basis van annuïteit of als lineaire hypotheek moet worden genomen, wilt u de rente kunnen aftrekken. De zogenaamde aflossingsvrije hypotheken en andere vormen komen niet meer voor hypotheek rente aftrek in aanmerking.

Hypotheek beperking

Ook wat betreft de maximale hypotheek is er veel veranderd. Tophypotheken zoals we die kenden zijn verleden tijd. Met name waar het starters betreft. Mocht de bank al een tophypotheek verstrekken dan gebeurt dat op basis van een uitstekend inkomen en prima vooruitzichten. Daarbij geldt dat, wilt u gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie, de maximale hypotheek niet boven de 106% van de koopprijs mag uitkomen. Voorwaarde is dan wel dat een deel van de hypotheek wordt gebruikt voor energiebesparende maatregelen.
Om de hypotheekmogelijkheden te bepalen wordt gebruik gemaakt van gegevens zoals uw inkomen, uw partners inkomen, de woonquote en wat de wetgever als maximum aangeeft. De overheid wil namelijk naar 100% van de waarde van het huis.

Uw hypotheek berekenen

Belangrijk bij het berekenen van de hypotheek zijn de hoogte van het (gezamenlijk) inkomen en de rente die u moet betalen. De hoogte van het inkomen bepaalt hoeveel u maximaal kunt lenen. De rente bepaalt hoeveel kosten uw hypotheek oplevert. Dit is van groot belang aangezien een half procent meer of minder over een bedrag van 150.000 € of meer over een periode van 30 jaar heel wat extra kan kosten of opleveren. Daarom is het goed om vooraf alvast verschillende hypotheekrentes te bekijken en met elkaar te vergelijken.
Neem dan ook de moeite om meer dan één offerte aan te vragen en om met de bank of de hypotheekverstrekker te onderhandelen. Dat kan veel geld opleveren.

Hypotheek oversluiten

Door de lage hypotheek rente is het oversluiten van een hypotheek in steeds meer gevallen interessant. De kans dat de huidige hypotheek rente lager is dan de hypotheek rente die u heeft afgesloten is zeer groot. Het oversluiten van een hypotheek kan dus veel schelen in uw maandlasten. Er zijn meerdere websites waarop u kunt berekenen of het in uw situatie voordelig is om de hypotheek over te sluiten. Een voorbeeld van zo’n website is www.hypotheekoversluiten.com