Banksparen

U heeft vast en zeker wel eens van banksparen gehoord. Het is een vorm van sparen op een geblokkeerde bankspaarrekening. Het is een spaartegoed dat u niet zomaar elk moment kunt opnemen. U kunt banksparen bijvoorbeeld gebruiken om een eventueel pensioentekort aan te vullen. Dit wordt ook wel pensioensparen genoemd. Ook is het iets dat voor een uitvaart gebruikt kan worden. Wanneer u voor 31 december 2012 een huis heeft gekocht, dan kunt u het gebruiken als aflossing voor de hypotheek.

Sparen voor uw pensioen

Banksparen wordt ook wel gezien als een lijfrente. U stort periodiek of eenmalig een bedrag in de geblokkeerde bankspaarrekening. Wanneer de tijd daar is, dan laat u het bedrag uitkeren. Dit moet voor uw 70e levensjaar gebeuren. Gaat u met pensioen? Dan wordt er maandelijks of jaarlijks een bedrag aan u uitgekeerd. U moet hierover wel belasting betalen. Houd u daar voor uzelf wel rekening mee.

Waarom zou u kiezen voor banksparen?

Banksparen kan u een aantal voordelen opleveren. Het is namelijk sparen met belastingvoordeel. U gaat namelijk pas belasting betalen over het moment dat u het bedrag laat uitkeren. Wanneer u geld op een gewone spaarrekening heeft staan, dan moet u daar jaarlijks belasting over betalen. Dat is bij het sparen op een bankspaarrekening niet het geval.

Banksparen en rente

U kunt kiezen uit verschillende vormen van banksparen bij verschillende aanbieders. Over het algemeen is het zo dat hoe langer u spaart, hoe hoger ook de rente zal zijn die over het opgebouwde vermogen zal worden uitgekeerd. Een onafhankelijk financieel adviseur kan u helpen bij het kiezen van een geschikte vorm van banksparen in uw situatie. Hij kan namelijk diverse vergelijkingen met actuele rentes voor u op een rijtje zetten.